Ihr Warenkorb(0 Produkte)
Keine Produkte gefunden

OPRUIMEN || Waarom het belangrijk is voor je kind

23 Aug 2019

Kinderen spelen elke dag en dat is natuurlijk super goed en gezond voor ze! Wel kan al dat speelgoed er soms voor zorgen dat het een rotzooitje wordt in huis. Het is tijd om op te ruimen! En wat is er nou leuker dan dat je kleine je hierbij helpt!

 

Waarom een kind zelf zou moeten opruimen

Kinderen leren verantwoordelijkheid te hebben voor hun eigen spullen zodra zij hun eigen kamertje moeten opruimen. Het blijkt ook dat als een kind vanaf jonge leeftijd leert om op te ruimen, zij zich als volwassenen zelfverzekerder, gelukkiger en meer gestructureerd zullen voelen. Dat wil toch iedereen!

 

Vanaf welke leeftijd laat je je kind zelf opruimen?

Vanaf 4 jaar kun je je kind leren om zijn/haar kamer op te ruimen. Natuurlijk zal de kleine dit nog niet perfect doen, maar jij als ouder kan je kleine hier goed bij helpen. Vanaf ongeveer 8 jaar kun je verwachten dat kinderen het opruimen al aardig onder de knie krijgen.

 

Routine

Om het voor kinderen iets gemakkelijk te maken en ze te laten wennen aan het opruimen van hun eigen speelgoed of kinderkamertje, is het handig om een routine te maken voor hen. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om elke zondagavond of elke avond samen met je kleine de kinderkamer op te ruimen. Het maakt niet uit wanneer je dit precies doet, zolang je er maar een routine in houdt. Op deze manier gaat je kleine na een bepaalde periode de routine onder de knie krijgen en komt het opruimen van het speelgoed en de kamer in zijn/haar systeem.

Heb je soms wel eens een oppas aan huis gehad die op je kleine let, zoals bijvoorbeeld je schoonmoeder of je buurmeisje? Zorg er dan ook voor dat zij weten wat de routine is van je kind, zodat ook zij je kind kunnen helpen met het opruimen.

 

Maak het opruimen leuk

Heeft je kleine absoluut geen zin om zijn/haar kamer op te ruimen? Probeer er dan een spelletje van te maken. Bijvoorbeeld ‘Wie het best of het snelst kan schoonmaken’. Op deze manier zal je kleine vergeten dat hij/zij het niet leuk vindt om op te ruimen.

Om het opruimen nog wat leuker te maken kun je leuke opbergers aanschaffen. Deze opbergers maken de kinderkamer niet alleen gezelliger en leuker, maar het zorgt er ook voor dat het opruimen van de kamer wat minder saai is. Er zijn meerdere soorten opbergers te vinden zoals rieten manden, kratten, papieren zakken of katoenen opbergzakken. Je kunt de opbergers kiezen die het beste bij het interieur van je kinderkamer passen.

 

Let’s tidy up!

 

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Babysits (Oppassen.nl). Dé oppas community van Nederland.

Sie kaufen derzeit Produkte für '' Verlassen