Winkelwagen(0 Producten)
Geen producten gevonden

TIPS || Veilig slapen

29 Dec 2020

Baby’s slapen een groot gedeelte van de dag en natuurlijk wil je dat het zo veilig mogelijk gebeurt. Een goed matras en ledikant zijn belangrijk, maar je baby slaapt misschien ook weleens in de box of kinderwagen. Hoe zit het met de veiligheid van dekens, knuffels, speciale matrasjes en hemeltjes? 

Slapen op de buik of rug?
Laat je baby op zijn rug slapen. Dit is veiliger dan op zijn zij of buik. Kan je kind goed zelfstandig draaien van zijn buik naar zijn rug en andersom? Dan kun je hem zelf zijn slaaphouding laten bepalen. Kan je kind dit nog niet vlot, leg hem dan op zijn rug als hij toch op zijn buik is belandt.

Er zijn 4 risico's verbonden aan het slapen op de buik:

  1. Als je baby op zijn buik ligt gaat de lucht die hij uitademt niet goed weg. Hierdoor gaat je baby zijn uitgeademde lucht opnieuw inademen en ontstaat er (rebreathing). Dit kan ervoor zorgen dat je baby te weinig zuurstof krijgt.
  2. Als je baby op zijn buik ligt kan zijn neus gaan vervormen en vervolgens kan hij minder goed gaan ademen.
  3. Op de buik kan je kindje zich goed bewegen. Hierdoor kan je kindje onder het beddengoed raken.
  4. Op zijn buik kan je baby warmte minder goed afvoeren (warmtestuwing). Dit kan belastend zijn voor zijn hart.

 

Een eigen bedje
Een baby slaapt het veiligst in zijn eigen bed. Het is bewezen dat baby’s onder de 4 maanden die bij hun ouders in bed slapen een verhoogde kans op een wiegendood hebben. Voor te vroeg geboren baby’s of te kleine baby’s is de verhoogde kans tot en met 6 maanden.

Zet het wiegje of ledikantje het eerste half jaar bij jullie op de kamer. Zo kun je je baby toch goed in de gaten houden. Heb je een aansluitwiegje? Zorg dan dat je het hekje s’ nachts sluit zodat de baby niet bij jullie in bed kan rollen.

Vrij kunnen ademen
Houd het bedje van de baby zo leeg mogelijk. Leg geen grote knuffels of speelgoed in het bedje. Dit verhoogt de kans op rebreathing. Een klein doekje of knuffeltje zonder vulling kan wel. 

Babybedje opmaken
Maak het bedje strak en kort op. Dit houdt in dat de voeten van je baby maar net van het voeteneinde af liggen. Dit zorgt ervoor dat je baby niet kan draaien en zo voorkom je dat je baby onder het beddengoed raakt. Ook geeft het strak instoppen van je baby hem een veilig gevoel.

In bedtextiel staat een TOG-waarde. Dit staat voor thermal overall grade en geeft aan hoe warm het materiaal is. Het advies geld om je kindje niet warmer in te stoppen dan 4,0 TOG. Dit houdt in dat alles waar je kindje onderligt opgeteld niet boven de 4 TOG mag uitkomen. Let hierop zodat je kindje het niet te warm krijgt.

Gebruik liever geen ‘niet- waterdoorlatende’ molton. Dit kan zorgen voor verstikkingsgevaar omdat deze nauwelijks ventilerend is en dus de ademhaling van je kindje kan belemmeren.

Het matrasje moet goed in het baby bedje passen. Hij mag niet te strak zitten en er mag max. 1 vingerbreedte speling zitten. Het matrasje moet plat zijn en niet te zacht zodat ze er niet in wegzakt met het gezichtje. Er zijn speciale matrassen en matrasbeschermers van Aerosleep. Deze benodigdheden zijn door het materiaal goed ventilerend. Zo'n ventilerend matrasje kan echter te koud zijn voor jonge baby's. Vraag aan de kraamzorg wanneer je baby op de ventilerend matrasje of toplaag mag slapen.

Bedbumpers
Bedbumpers, ookwel hoofdbeschermer of stootrand genoemd, kunnen gevaarlijk zijn voor je kindje. Je baby beschadigt zich niet als hij tegen de rand van de wieg of het ledikant komt. Bovendien is er een risico dat je kind met zijn neus en mond tegen zo’n zachte rand aan draait, waardoor hij niet meer vrijuit kan ademen.
Vooral voor jonge baby’s is dit gevaarlijk: zij hebben nog te weinig controle over hun hoofd en nekspieren om zich uit die positie te bevrijden.

Kan ik een hemeltje ophangen boven mijn baby bedje?
Het ziet er super schattig uit en geeft een gevoel van geborgenheid. Wanneer je kindje bewegelijker wordt is het wel belangrijk het hemeltje vast te maken aan bijvoorbeeld de poten van het bedje. Je kindje kan het hemeltje gaan vastgrijpen en het naar beneden trekken. Dit kan natuurlijk gevaarlijke scenario’s teweegbrengen. Zolang je het hemeltje goed vastmaakt is er niks aan de hand.

Babynestje
Een babynestje is een klein bedje met zachte randen. Je kunt hem gebruiken om bijvoorbeeld in een box, op de bank of op de tafel te gebruiken.
Gebruik een babynestje alleen onder toezicht, dus als je zelf wakker en erbij bent. Gebruik hem dus niet als bedverkleiner en laat je kindje niet in het babynestje bij je in bed slapen.  

Op dit moment ben je producten aan het kopen voor '' Sluiten